Cuma , 7 Şubat 2025

DİCLE ÜNİVERSİTESİ HELAL GIDA VE SAĞLIKLI YAŞAM KULÜBÜ(HESAK) İLK KONFERANSINI GERÇEKLEŞTİRDİ…

Geçtiğimiz günlerde kuruluşunu duyuran Dicle Üniversitesi Helal Gıda ve Sağlıklı Yaşam Kulübü (HESAK) Diş Hekimliği Fakültesi konferans salonunda gönüllülük faaliyetleri ve sağlıklı yaşamda ilk adım ile ilgili konferans gerçekleştirdi.

Sunuculuğunu Fuat DEMİR’in yaptığı program Ali İLER’in Kuranı Kerim tilaveti ile başladı. Programa konuşmacı olarak GİMDES Teknik Bilim Kurulu üyesi ve Ziraat Mühendisi İbrahim YÜZGÜL, GİMDES Yönetim Kurulu üyesi Sağlık Memuru Yusuf DURU katıldı. Kuran-ı Kerim kıraatinden sonra Dicle Üniversitesi Helal Gıda ve Sağlıklı Yaşam Kulübü başkanı M. Zeki AYGUR açılış konuşması yaptı.

“Bizler helal nesiller yetiştirmenin gönüllüsüyüz”

“Yeryüzündeki rızıkların helal ve tayyib olanlarından yiyiniz” ayetlerini hayatlarına geçirmeyi ve bunu tüm İslam Âlemi’ne ulaştırmayı amaçladıklarını belirten M. Zeki AYGUR, “Ahir zamanda genç olmak ateşler içinde olmak ama yanmamaktır. Marifet çölde açan çiçek misali genç kalmaktır. Helal gıda gönüllüsüyüz elbet hepimiz biliyoruz kanımıza giren küçük bir haram bile ruh halimizi ibadetlerimizi ahlakımızı etkiliyor. İşte bu yüzden aslında biz kuran ahlakı ile ahlaklanmış her hali ile helali yaşamaya çalışan nesiller olmanın hatta helal nesiller yetiştirmenin gönüllüsüyüz.” İfadelerini kullandı.

“Bu cihada destek olmanızı istiyoruz”

Ümmetçe düşülen zilletlerin temelinde bilgisiz ve bilinçsiz bir topluma dönüşmüş olmanın yattığını dile getiren AYGUR, “Düşüncemizde, davranışlarımızda ve hareketlerimizde İslami ölçüleri referans olarak almak zorundayız. Bu amaçla Diyarbakır Dicle Üniversitesi Helal Gıda Gönüllüleri olarak Helal lokma adına bir şeyler yapmak arzusuyla bu cihada destek olmak isteyen, helale gönül vermiş ve helal lokmayı kendine dert edinmiş siz kıymetli arkadaşlarımızdan ricamız kervanımıza dâhil olmanız, bizi desteklemeniz ve çalışmalarımızı takip etmenizdir.” dedi.

Açılış konuşmasının ardından Yusuf DURU gönüllülük faaliyetleri üzerine bir sunum gerçekleştirdi. Geçmişten günümüze gönüllülük faaliyetleri üzerine konuşan DURU, Kulüplerin bilim üretme noktasında daha fazla çalışması gerektiğini vurguladı. Gönüllük üzerine Türkiye’de sadece 20 tez yazıldığını dile getiren DURU, herkesin kendi alanında uzmanlaşması gerektiğini savundu.

“Söz sahibi olmak için petrol sahibi olmak yetmiyor”

Para ile güç elde edilmez, bilgi ile güç elde edilir diyen Duru, “Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşik Arap Emirliklerini örnek verebiliriz. Dünyanın yeraltı zenginlikleri Arap ülkelerinde olmasına rağmen dünyada sözü geçen ülke Amerika’dır. Demek ki söz sahibi olmak için petrol sahibi olmak yetmiyormuş. Bu parayı yönetebilmek için bilgi sahibi de olmak gerekir” ifadelerini kullandı.

“Bilgi sizdeyse güç de sizdedir”

Orta Çağda El Hamra Saray’ının etrafında kümelenen medreselerden dolayı herkesin Arapça bilmesi gerektiğini ifade eden DURU, “Etki alanına sahip olmak istiyorsanız ilime sahip olmanız gerekir. Eskiden insanlar bu ilme sahip olmak için Arapça öğreniyordu. Şimdi ise dünyanın neresinde olursanız olun İngiltere’yi Amerika’yı sevmeseniz dahi İngilizce öğrenmek zorundasınız. Bilgi böyle bir şeydir. Bilgi sizdeyse güçte sizdedir” dedi.

Çocuk eğitiminde helal ve haram lokmanın etkisi adlı Sinevizyon gösteriminin ardından Ziraat Mühendisi İbrahim YÜZGÜL bir konuşma gerçekleştirdi.

“3500 katkı maddesi kullanılıyor”

Konuşmasında Ayet ve Hadislere yer veren YÜZGÜL sağlıklı yaşamda ilk adımın temel taşları sayılabilecek konulara değindi. Gıda maddelerinden kullanılan haram ve temiz olmayan katkı maddelerinden örnek veren YÜZGÜL, “Akla hayale gelmeyecek katkı maddeleri kullanılıyor. Bitten, yengeç ayaklarına, insan kılından domuza varıncaya kadar yaklaşık 3500 katkı maddesi kullanılıyor. Haram katkı maddeleri hayatımızı kuşatmış durumdadır.” İfadelerini kullandı.

“Uygunluk dine uygunluk manasına gelmiyor”

Türkiye’ye giren bütün katkı maddelerinin denetim ve kontrolü Türk Gıda Kodeksi’ne göre yapıldığını fakat bu kodeksin tamamen Avrupa standartlarına göre oluşturulduğunu vurgulayan YÜZGÜL, “Bu kodeksin içeriğinde helal-haram gibi hiçbir dini kavram yoktur. Yani kanuna uygunluk kesinlikle ve kesinlikle dine uygunluk manasına gelmiyor. Şüpheli gıdaların oldukça fazla olduğu günümüzde, Allah Resul’ünün ‘Haramlar ve helaller apaçık bellidir. Bu ikisi arasında şüpheli olanlar vardır. Bu durumda, kim şüpheli şeylerden kaçınırsa, dinini de, ırzını da korumuş olur.’ hadisi şerifi ile amel etmek son derece önemlidir.” diyerek konuşmasına son verdi.

Konuşmalarının ardından dinleyicilerden gelen sorular yanıtlandı. Program okunan dua ile son buldu.

About Admin

Check Also

GİMDES GÖNÜLLÜ 7. HELAL YAŞAMDA GENÇLİK KONFERANSI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

İlki 2015 yılında gerçekleştirilen Helal Yaşamda Gençlik konferansı TÜGVA Genel Merkez Konferans Salonunda erkek ve …