Perşembe , 7 Kasım 2024

Hakkımızda

“Üzümü yemeden bağını soran bir nesil” için bilgilendirme ve faaliyetler yapan Helal Gıda Gönüllüleriyiz..

Neden Sadece GİMDES’e Güveniyoruz?

-Her helal sertifika(!) gerçek helal sertifika değildir. 30-40 yıllık birikimle Türkiye’de helal sertifikalamayı ilk başlatan ve Kuran’ın “Helalen Tayyiben” emrini ticari menfaatler için sulandırmadan İslam Fıkhına uygun standart oluşturan tek kurum GİMDES’tir.

-Türkiye’de Dünya Helal Konseyi’nden ve Malezya gibi helal sertifika standartlarını yıllar önce oluşturmuş Müslüman ülkelerden tek akrediteli (tanıdığı, kabul ettiği) kurum GİMDES’tir. Bugün uluslar arası akreditasyona sahip GİMDES ve Dünya Helal Konseyi’ne (WHC) bağlı diğer kurumların tamamı sadece helal sertifika çalışması yapmaktadır. Hıristiyan kültürü ile hazırlanmış ISO, HCCP vs. kalite yönetim sertifikalaması ile meşgul olmamaktadırlar.

-Hiçbir cemaate veya kuruma bağlı olmadan ehli sünnet olan her türlü cemaat ve STK temsilcisini içinde barındıran tek ümmet kurumudur.

-Tam bağımsız ve tarafsızdır. Hiçbir ticari menfaat peşinde olmadan Allah rızası için ümmetin helal lokma meselesini dert edinmiştir. GİMDES’in yapmış olduğu sertifikalama ücreti çok cüzi. Para kazanmak için değil İslam’ın kefalet anlayışı ile sadece analiz, denetim ve çalışanların maaşları gibi masraflarının karşılanması için ücret alıyor.

-GİMDES Başkanı Hüseyin Kami Büyüközer’den tutun çalışanlarına ve denetçilerine kadar içindeki herkes sadece bilen değil bildiğini yaşayan takva ehli kimselerdir.  Tesettürsüz ve namazsız kimse denetçi olamaz. KPSS ile değil yaşantıdaki Müslümanlığa göre eleman alınmaktadır.

-Ehli sünnet hocalarından oluşan bir fıkıh kuruluna ve konusunda ihtisas sahibi gıda mühendisi, kimyager, veteriner ve ziraatçilerden oluşan bir bilim teknik kuruluna sahiptir. Bu iki kurumdan biri olmadan güvenilir bir sertifika kurumundan bahsetmek mümkün değildir.

-Sertifika verirken sadece sağlık, veya sadece helallik açısından olaya bakılmaz. Bir ürünün helallik, sağlık, kalite, hijyen, hilesizlik ve etik durumuna da bakılarak sertifika verilir. Mesela içeriği %100 helal olsa da herkesin helal dairede kullanımı kontrol altında olamayacağından makyaj malzemelerine ve alkolsüz de üretilse sağlığa olan zararlarından dolayı asitli içeceklere sertifika verilmiyor.

-Bir ürüne ilk kez sertifika verilirken çok sıkı bir denetim yapılır. Sertifika verildikten sonra da kullanılan hammaddelerin ve katkı maddelerinin içeriği belge ve dökümanlarla, habersiz denetim ve baskınlarla ve kesimhaneler 7/24 kamera sistemiyle sürekli denetlenmektedir. Habersiz denetimlerde bir uygunsuzluk görüldüğünde sertifika anında iptal edilir ve o firmaya hatasının büyüklüğüne göre 1yıl, 3yıl ya da 5yıl sertifika verilmez.

– Türkiye’de GİMDES’e katılmayıp başka helal sertifikalama kurumu açanlar Müslümanların kafasını karıştırıp helale olan güvenin azalmasına sebep olurlar. GİMDES’in kapısı herkese açıktır. GİMDES hep şunu der; eğer bir eksik, kusur var ise buyrun gelin hep birlikte düzeltelim, daha iyisi olsun.