Cumartesi , 7 Aralık 2024

Katkı Maddeleriyle İlgili Neler Bilmeliyiz?

image*E kodlu katkı maddeleri veya herhangi bi katkı maddesi için direk haram demek doğru olmaz. Katkı maddeleri; helal kaynaklardan üretilirse helal, haram kaynaklardan üretilirse haram olur. Katkı maddeleri dört kaynaktan elde edilir. Bitkiler, hayvanlar, mikroorganizmalar ve sentetik kaynaklar. En büyük sorun hayvansal kaynaklardır. Hayvansal katkı maddelerinin “böcek ve domuz”dan ya da kendisi helal olsa da islami usulle kesilmeyen hayvanlardan üretilme ihtimali her zaman aklımıza soru işareti getirmelidir.

*E120 karmin, E441 jelatin, E920 sistein, E904 şellak olmak üzere 4 adet katkı maddesi hayvan kökenlidir ve mutlaka uzak durulmalıdır. E120 ve E904 böceklerden elde edildiği için dinimizce kullanımı uygun değildir. Günümüzde kontrol edilebilir şartlarda helal jelatin ve sistein üretilemediğinden jelatin ve sistein içeren ya da içerme ihtimali olan her şeyden de uzak durmak hayırlı bir davranış olacaktır.

*MSG, nitrit-nitrat, metabisülfit, benzoat, titanyumdioksit, aspartam, margarin gibi katkılar az bir miktarda alındığında dahi sağlık açısından zararlı etkiler oluşturduğu ispatlanmış olması sebebiyle kullanımı uygun değildir. Bu katkılara haram diyemeyiz fakat tayyip (sağlıklı) değildir. Kuran ise “helal ve tayyip (temiz ve sağlıklı) yiyin” buyuruyor.

*E422 gliserin, E471 mono di gliserid, E322 lesitin gibi katkılar hem hayvan hem bitki kökenli olabildiğinden ileri derecede şüphelidir. Bu tür katkı maddelerinde; “hayvansal ise bu hangi hayvandır? Domuz mu? Sığır mı? Sığır ise İslami koşullara uygun kesilmiş midir? Bitkisel ise alkolle muamele edilme durumu var mıdır?” gibi sorular aklımıza mutlaka gelmelidir. Bu tür katkı maddeleri GİMDES sertifikalı bir gıdanın içinde kullanılmış ise; tüm denetim ve analizleri yapılarak helal kaynaklardan üretildiği ispat edilmiş ve bahsedilen bu tür şüphelerden arınmış demektir.

*Soya, mısır gibi ürünler içeren gıdalar ise GDO’lu olabilir. GİMDES, bu tür ürünlerde GDO analizi yaptırmaktadır. GDO analizi temiz çıkarsa sertifika verilir, GDO’lu ise sertifika verilmez. Sağlığımız ve inancımız açısından risk oluşturması sebebiyle sertifikalı ürünlerde GDO kullanımına asla izin verilmemektedir.

(Ürün etiketlerinde gördüğünüz katkı maddelerinin helallik-haramlık durumunu en güvenilir olarak bu linkten sorgulayabilirsiniz; http://www.gidaraporu.com/katki-maddeleri-listesi-genisletildi_g.htm )

Katkı maddeleriyle ilgili her ne kadar araştırma yapmış olsak da bu işin ilmini almış bir gıda mühendisi veya kimyager kadar bilgiye sahip olabilmemiz zordur. Marketlerde alacağımız her ürünün etiketini tek tek incelemek de çok uğraştırıcı ve vakit kaybıdır. Ayrıca etiket bilgilerinde ürünün helal ve tayyib (temiz ve sağlıklı) olması ile ilgili yeterli bilgiler verilmediginden verilen eksik ve yanlış bilgiler ile yetinemeyiz. Tek tek etiket inceleme uygulaması da kafa karışıklığına neden olur ve hatta bir yerden sonra bıkkınlık vererek helal gıdadan tamamen uzaklaşmanıza bile neden olabilir. Ya da tam tersi, vesvese seviyesine inerek helal ve tayyip de olsa hiçbir şeyi iç rahatlığıyla tüketemez ve hiçbir gıdaya güvenemez duruma gelebilirsiniz. İşte bu yüzden; gıda mühendisi, kimyager, ziraat mühendisi vb. uzman kişilerden oluşan bir kadronun denetiminden geçmiş, gerekli tüm analizleri yapılmış ve hem fıkhi hem de sağlık açısından uygun olduğu helal sertifika ile belgelenmiş ve kefil olunmuş GİMDES sertifikalı ürünleri tüketmek, biz tüketicileri önemli bir dertten kurtaracak ve büyük bir kolaylık sağlayacaktır. www.helalgidasertifikasi.info adresinden ya da telefonunuza “Helal Gıda” isimli uygulamayı indirerek GİMDES sertifikalı ürünlerin tam listesini inceleyebilirsiniz.

*Teknik bilgiler için www.gimdes.org ve www.gidaraporu.com sitelerinden yararlanılmıştır.

About Neriman Sivrikaya

Nam-ı diğer Sekizinci Renk GİMDES Helal Gıda Gönüllüsü Marmara Üniversitesi Okul Öncesi Öğretmenliği

Check Also

GİMDES GÖNÜLLÜ 7. HELAL YAŞAMDA GENÇLİK KONFERANSI 18 ŞUBATTA!

GİMDES GÖNÜLLÜ 7. HELAL YAŞAMDA GENÇLİK KONFERANSI 18 ŞUBATTA! GİMDES Gönüllülerinin Helal ve Tayyib yaşam …