Soru 1: Piyasada bulunan hazır sirkelerde helallikle ilgili bir problem var mıdır?
Cevap: Hazır sirkelerin birçoğu gerçek meyvelerden değil, asetik asitten yapılmaktadır. İçerisine renk ve aroma vericiler de ilave edilebilmektedir. Gerçek meyvelerden yapılan sirkelerde de bazen firmalar meyve bulamadıklarında şaraphanelerden şarap alıp sirke yapabilmektedirler. Burada şarabın sirkeye dönüşmesi helal fakat şaraphaneden şarap almak ve böyle bir ticaret yapmak ve böylelerin ticaretine destek vermek helal değildir. Evde yapmayı veya güvenebileceğimiz bir yerden almayı veya Helal Sertifikalı olanı tüketmeyi tavsiye ederiz..
Soru 2: Hepimizin çokça tükettiği peynirler helal midir? Varsa problemler nelerdir?
Cevap: Temel olarak bir peynir süt ve maya ile yapılır. Süt helaldir. Maya ise iki türlü imal edilebilir. Mikrobiyal fermantasyon ile veya hayvansal olarak. Eğer mikrobiyal fermantasyon ortamına fıkhen necis bir besin girmişse bu durum mayayı da necis yapacaktır. Hayvansal olarak ise kullanılan hammadde midedir.
4 mideli hayvanların (dana, sığır, koyun, keçi gibi) dördüncü midesi (şirden), tek mideli hayvanların (domuz) ise midesi maya için hammaddedir. Buradaki problem ise ikidir: kaynak domuz mudur? Eğer helal bir hayvan ise İslami usul ile kesilmiş midir?
Mayanın domuza ait olduğu analiz ile bilinebilir. Fakat İslami usul ile kesilen/kesilmeyen bir hayvan midesinde besmele analizi yapmak mümkün değildir. Mayaların çoğunluğu yurtdışından geliyorsa ve hayvansal mayanın hammaddesi olan şirdenin çıkarıldığı bir buzağıyı kesen kasabın adı; George veya David ise neden besmele çeksin ve nasıl helal olsun?
Dolayısıyla bu konular bilinmedikçe peynirler tüketilmemelidir. Zaten helal sertifikalı peynir markası da çoktur..
Kaynak: http://www.gazetevahdet.com/iki-soruda-helal-gida-4142h.htm