İSTANBUL – GİMDES, GİMDES Gönüllü işbirliği ile yılda bir defa organize edilen ve yeni dünya düzeninde Müslümanların bilinçlenmesinin hedeflendiği Temel Helal Gıda Eğitiminin 5. ‘si İstanbul’da yoğun bir katılımla gerçekleştirildi.
Yüzlerce gönüllünün iştirak ettiği eğitim Zübeyde Hanım Kültür merkezinde saat 10.15’te başladı. 7’den 70’e katılımın olduğu programda hanımların katılımının yoğun olduğu görüldü.
Sunuculuğunu M. Volkan Özkan’ın yaptığı program GİMDES Gönüllüleri adına, GİMDES Denetçisi, Dicle Üniversitesi Helal Gıda ve Sağlıklı Yaşam Kulübü başkanı Muhammed Zeki Aygur’un selamlama konuşması ile başladı.
Programa, GİMDES Başkanı Dr. H. Kami Büyüközer, GİMDES Başkan Yardımcısı Dr. Halim Aydın, GİMDES Baş denetçilerinden Ali Kaygısız, Timuçin Günesen, Mustafa Meral, konuşmacı olarak katıldı. Alanında uzman kişilerin katıldığı programda, sertifikalama sistemi, kozmetik ürünlerindeki problemler ve katkı maddeleri, GİMDES GDO ‘lu ürünlere neden izin vermiyor? İslami Kesim meselesi ve network sistemin fıkhi boyutları, gibi önemli konuların sunumu gerçekleştirildi. Ayrıca, çocuk eğitiminde helal ve haram lokmanın etkisi, dünya helal vakfı tanıtım filmi ile ilgili sinevizyon gösterimi gerçekleştirildi.
“Toplum refahının yükselmesi, beraberinde nefsi zaafları da getirdi”
Selamlama konuşmasını yapan Muhammed Zeki Aygur toplum refahının yükselmesi, beraberinde nefsi zaafları da getirdiğini dile getirerek, “Öyle bir zamanda yaşıyoruz ki herkes kendi nefsini ve kendi rahatını düşünüyor ama göreceksiniz ahirette hesap defterleri açıldığı zaman rahatına düşkün olanlar değil dünyada rahatından vazgeçenler sevineceklerdir. Bu dünyadaki yük ne kadar fazla olursa öteki dünyada verilecek mükafat ta o ölçüde fazla olacaktır.” ifadelerine yer verdi.
“İslam’ın her alanda sözü ve hükmü vardır”
Müslüman gencin ‘ben alim olacağım’ diye bir zorunluluğu olmadığını hatırlatarak, “Bir gencin kendi alanında kendini yetiştirmesi zorunluluğu vardır. Bunu da unutmamak gerekir ki İslam’ın her alanda sözü ve hükmü vardır. Benim bölümün İslam’la ne alakası vardır düşüncesine kapılmamamız gerekiyor. Çünkü İnsanın maslahatına, faydasına olan her bölüm muhakkak İslam’ın onunla ilgili sözü vardır. Bu bize bir ilke ve düstur olsun ki daha hayırlı ve daha idealist olalım.” dedi.
Selamlama konuşmalarının ardından GİMDES Baş denetçilerinden Teknik Kurulu üyesi Gıda Mühendisi Ali Kaygısız, GİMDES’ in sertifikalama sisteminden bahsederek GİMDES’i diğer kurumlardan ayıran temel özellikleri dinleyicilere aktardı.
“Sularımız bile tehlike altında”
Sulardaki en büyük tehlike kullanılan filtrasyon sistemleri olduğunu bildiren Kaygısız, “Filtrasyon sisteminde gözenekler kuruyup sistem bozulmasın diye gliserin kullanılır. Gliserin ise hayvansal ve bitkisel kaynaklı olmak üzere ikiye ayrılır. Bitkisel kaynaklı ise herhangi bir sıkıntı yoktur. Fakat hayvansal kaynaklı ise hangi hayvandan elde edildiği ve hayvanın kesimi dahil helal yöntemlerle elde edilip edilmediği önemlidir.” İfadelerini kullandı.
“Bugün helal gıdayı önemsemezsek yarın haramlar nefsimize hoş gelir”
GİMDES Teknik Kurulu üyesi ve Kimyager Timuçin Günesen, kozmetik ürünlerdeki kritik noktaları anlatarak, katkı maddelerinin sorgulanması gerektiğini, her katkı maddesinin de ambalaja yazılmadığını deklare etti. Günesen, “Bugün helal gıdayı önemsemezsek yarın haramlar nefsimize hoş gelir.” dedi. Günesen ayrıca; kozmetiklerdeki katkıların sağlık ve helallik açsından risklerinden, kozmetikler için sertifikalama prosedüründen detaylı olarak bahsetti.
“Deri vücudumuzun en büyük ağzıdır”
Dünyada 126 çeşit kozmetik ürünü bulundığunu hatırlatan Günesen, “Verilere bakıldığı zaman bir kadının bir yılda kullandığı kozmetik ürünü 2 kg ve üzerindedir. Deri vücudumuzun en büyük ağzıdır. Deri en büyük solunum aracıdır. Tüm mikroorganizmalar deri altından girip vücudun diğer bölgelerine yayılabilmektedir. Kozmetik ürünlerinin de bir miktarı deri yolu ile kanımıza karışmaktadır.” dedi.
“Heyecanları taze tutacaksınız”
GİMDES’i tanıtan Dr. Hüseyin Kami Büyüközer, helal gıdanın önemine değindi. GİMDES,
GİMDES’in diğer helal sertifikalama kurumlarından farkı ve akreditasyon kurumlarını anlatan
Büyüközer ayrıca gençlere bir çağrıda bulundu. Helal gıda gönüllüsünün 3 mihenk taşını daima hatırlanması gerektiğini hatırlatarak, “Heyecanları taze tutacaksın! Çiviyi zamanında çakacaksın! Mektubu adresine ulaştıracaksın!” dedi.
GİMDES’i diğer sertifikalama kurumlarından ayıran özellikleri sıralayan Büyüközer, “GİMDES’in diğer helal sertifikalama kurumlarından farkı GİMDES’in kefaret kurumu olmasıdır. 2 milyar Müslüman’a karşı ben kefilim ki bu temizdir diyebildiği için GİMDES farklıdır.” Dedi.
“Bu dönemi ihlas, sabır ve sadakatla aşacağımıza inanıyorum”
Büyüközer, helali insanlara ulaştırmanın en büyük potansiyelin gençlerde olduğuna dikkat çekerek, “Gençler yürüttükleri projelerin takipçisi olmalı hiçbir işi eksik bırakmamalıdır. Yüz
akımız olan HDM’leri sahiplenmeli kantinlerimizi de helalleştirmeliyiz. Darul Helal Vakfı, Darul Helal Medresesi önemli projelerdir. Bu projeleri en kısa zamanda tamamlayabilmek için büyük bir gayretin içinde olmamız gerekir.Ülkece zor günlerden geçiyoruz. Bu dönemi de ihlas, sabır ve sadakatla aşacağımıza inanıyorum.” ifadelerine yer verdi.
“Tedbir alınmazsa geri dönüşü olmayan bir sürece doğru gidiliyor”
GİMDES Başkan Yardımcısı Dr. Halim AYDIN GDO’lu tohum ve gıdalardan bahsetti. Genleri değiştirilmiş gıdaların hayatımıza menfî manada tesirlerini ve tehlikelerini detaylı olarak anlattı.
İnsanoğlunun ilk imtihanı gıda üzerinedir diyen Aydın, “Gıda imtihanı sadece fakirlikle değil varlıkla da olmaktadır. Bitkisel gıdaların temel kaynağı embriyo yani tohumdur. Helal Gıda Sistemi oluşturulacaksa helal embriyo/tohumdan üretilmelidir. Tohumda kısmen bizim kaderimizi yaşadı. Köylü iken doğal tohumdu. Şehirde hibrit tohum oldu. Uluslarası; GDO’lu tohum oldu.” İfadelerine yer verdi.
“Yerli tohumların korunması, geliştirilmesi gerekir”
Yerli tohumların korunması, geliştirilmesi ve kullanılmasının hayati önem taşıdığını söyleyen Aydın, “Fındık dondan etkilenir. Mart nisan aylarında hava ısısı eksilere düşmüşse fındıklar çiçeklerini dökmeye başlar. Fakat hamsiler fıldır fıldır gezerler. Bilim adamları hamsinin soğuğa dayanıklı genini teşhis ediyorlar fakat fındığa bu geni götürmek için bir aracıya ihtiyaç duyuyorlar. Burada işin içine Agrobacterium giriyor. Agrobacterium ise kanser yapıcı bir bakteridir. Bitki hücresindeki geçirgenliği sağlayan yerlerden ise agrobacterium geçebiliyor. Böyle geçirgenlik ile oynanmış oluyor.
“Yıllardır zaruret veya imkansız gibi bahanelere sığınıldı”
GİMDES Fıkıh Kurulu Üyesi Mustafa Meral, konuşmasında islami kesim meselesi ile ilgili bir sunum yaparak, network satış sistemleri hakkında önemli bilgiler sundu. Tükettiğimiz ürünlerde, yediğimiz, içtiğimiz gıdalarda da İslami emirlere dikkat edilmesi gerektiğini helal ve tayyib tüketimin Müslümanların imtihanlarından biri olduğunu belirtti.
Sofralarda fazlasıyla et ve tavuk yer almaya başladığını, üreticilerin de yetiştiremedikleri için makineli kesime yöneldiğini belirten Meral, kesimhanelerin günde 300 bin tavuk kesim kapasitesine ulaştığını söyledi. GİMDES’in kesim standartlarına değinen Meral, “GİMDES büyükbaş hayvanın ölümüne dahi sebep olabilecek bayıltma olayına kesinlikle izin vermemektedir. Sadece tavuk cinsi hayvanları sersemletme derecesinde bir şoklamaya izin vermektedir. GİMDES’te kesim Müslüman bir kasap tarafından elle yapılmaktadır.” Dedi.
Meral ayrıca, dinimizde haram kılınan bir maddeyi gıdalarda da kullanmanın Müslümanlar için caiz olmadığını yıllardır zaruret veya imkansız gibi bahanelere sığınıldığını, bugün GİMDES sertifikalandırma sistemi ile bu gibi olumsuz ve yanlış uygulamaların artık son bulduğunu belirtti.
GİMDES Gönüllüleri tarafından başlatılan #BayrağımdaHilalSoframdaHelal hashtag çalışmasında katılımcılar sorularını yönelterek duygu ve düşüncelerini paylaştı.
Hamidiye Su, Afia, Meysu, İnci Prfiterol, Yazıcıoğlu Baklavaları, Nur Cevher Dondurma’nın sponsor olduğu programın sonunda katılımcılara sponsorlar tarafından GİMDES helal sertifikalı ürünler ikram edildi. Yaklaşık 3 saat süren program, saat 13.15 ‘te sona erdi.
Sürenin kısıtlı olması nedeniyle, konuşmacıların ardından katılımcıların sorularını irtibat@gimdes.org.tr adersine gönderilmeleri istendi.
Muhammed Zeki Aygur