Pazartesi , 9 Eylül 2024

5. Helal Yaşamda Gençlik Konferansı ve 17 Ramazan Dünya Helal Günü GİMDES İftar Programı

GİMDES ve GİMDES Gönüllülerinin ortaklaşa düzenlediği 5. Helal Yaşamda Gençlik Konferansı ve gelenekselleşen 17 Ramazan Dünya Helal Günü GİMDES İftar Programı, Bayrampaşa’daki İlkseç Vakfı Kültür Merkezi’nde 22 Mayıs 2019’da düzenlendi.

17.30’da başlayan programda, GİMDES Başkanı Dr. Hüseyin Kâmi Büyüközer, İLKSEÇ Vakfı Başkanı ve Kocatepe Camii İmam Hatibi Ali Ulvi Uzunlar, GİMDES Yönetim Kurulu Üyeleri, Teknik-Bilim Kurulu Üyeleri, Hanımlar Kurulu Üyeleri, GİMDES Gönüllü Başkanı, GİMDES Gönüllüleri ve misafirlerin programda hazır bulunduğu gözlendi.

Program, 5. Helal Yaşamda Gençlik Konferansı ile başladı. Sunuculuğunu Muhammet Emin Yurtçu’nun yaptığı konferans, Cemal Yıldırım’ın Kur’an-ı Kerîm tilâvetiyle başladı. GİMDES Gönüllü Başkanı M. Volkan Özkan’ın, GİMDES Başkanı Dr. Hüseyin Kâmi Büyüközer’in ve İLKSEÇ Vakfı Başkanı ve Kocatepe Camii İmam-Hatibi Ali Ulvi Uzunlar’ın konuşmalarıyla devam etti. Konferansta ayrıca Helal Erleri, 17 Ramazan Dünya Helal Günü, Dünya Helal Vakfı ve Daru’l-Halal Medresesi ile ilgili video gösterimleri yapıldı.

Helal ve Temiz Gıda Sorumluluğunu Hatırlamak ve GİMDES Gönüllü Faaliyetleri

            GİMDES Gönüllüleri adına selamlama konuşması yapan GİMDES Gönüllü Başkanı M. Volkan Özkan, tüm katılımcılara teşekkür ederek konuşmasına başladı ve helâl ve tayyib bir hayat için organize edilen programın hayırlara vesile olmasını temenni etti. Konferansın, 17 Ramazan Dünya Helâl Günü’nde yapılmasının manidar olduğunu belirterek günün anlam ve önemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Bugünün en önemli amacının, helâl lokma sorumluluğunu tüm insanlığa yeniden hatırlatmaya vesile olması, helâl bilincini arttırmaya ve bunu geniş kitlelere duyurmaya davet etmesi olduğunu söyledi.

Helâl ve temiz gıdanın bugün en fazla göz ardı edilen meselelerden biri olduğunu söyleyen Özkan, gıdaların ve kullanılan ihtiyaç maddelerinin ciddi riskler taşıdığını beyan etti. Özkan ayrıca, “Bizlere, “Türkiye’de üretilen gıdalar helâldir. Siz boşuna uğraşıyorsunuz. Böyle bir kurumun da gönüllülüğünü yapıyorsunuz.” diyorlar. Böyle bir anlayış olabilir mi? Bir gıdanın Türkiye’de, Müslüman bir ülkede üretiliyor olması onu helâl yapar mı? Aslında yapmalı ama maalesef öyle değil. Türkiye’de alkol de üretiliyor veya domuzdan elde edilen katkı maddeleri de kullanılıyor. Bunu nasıl açıklayacağız o zaman? Kaldı ki katkıların çoğu da yurt dışından gelmekte. Bunları denetime tabi tutulması gerekmekte. Yani mesele öyle dışarıdan görüldüğü kadar basit değil. İnsanlar farkında olsalar da olmasalar da GİMDES Başdenetçi Hayreddin Bey’in ifadeleriyle şuan bizler GİMDES Gönüllüleri olarak vücudumuza giren toplam helâl madde miktarını arttırmaya çalışıyoruz. Bunun için uğraş veriyoruz. İşte biz böyle bir kurumun gönüllülüğünü yapıyoruz.” dedi.

GİMDES Gönüllüleri olarak yaptıkları faaliyetlere de değinen Özkan, her yıl “Helal Yaşamda Gençlik” ve “Temel Helal Gıda Eğitimi” konferanslarını organize ettiklerini, gerek sosyal medyada gerekse etkinlikler düzenleyerek insanları bilinçlendirme çalışmalarına devam ettiklerini söyledi. Amaçlarının GİMDES’in üstlendiği bu davaya destek vererek katkıda bulunmak ve onu daha ötelere taşımak olduğunu belirtip tüm gençliği aksiyoner olmaya, fert ve cemiyet olarak ne yapılabileceğinin, helâl lokmanın ve kozmetik, ilaç gibi ihtiyaç maddelerinin helâl ve tayyib şartlarda üretilebilirliği adına projeler üretmenin gerekliliğini vurgulayarak sözlerine son verdi.

Helal Lokma Uyanışına Bir Çağrı: Gıda Raporu

            Konferans, GİMDES Başkanı Dr. Hüseyin Kâmi Büyüközer’in konuşmalarıyla devam etti. Büyüközer, camide uğradığı haince bir saldırı sonucu şehit edilen Bayram Ali Öztürk hocanın hayatını anlatarak sözlerine başladı. Öztürk’ün küçük yaşta anne ve babasını kaybettiğini, mahzun bir hayat hikâyesi sürdüğünü, belirten Büyüközer, bir gün kendisine Almanya’dan mektup geldiğini ve bu mektupta Bayram Ali Öztürk hocanın helâl lokmanın öneminden ve www.gidaraporu.com internet sitesinden bahsettiğinin yazılı olduğunu söyledi. Öztürk’ün ilgili vaazında geçen kısım ise video gösterisi olarak katılımcılara izletildi. Öztürk’ün vaazlarında söylediği sözlerden alıntı da yapan Büyüközer şunları söyledi: “İnsan davasına canını öyle bir aşmalı ki bedeni ruhuna yetişememeli.”, “Dava adamı hedefe bakacak. Cambazlar iplerinde marifet gösterdiklerinden daima ileri bakarlar. Asla yere bakmazlar. Yere bakan cambazın düşmesi çok yakındır.”

Gençlerin sahada aktif olarak çalışması gerektiğini, boş meşguliyetlerle zaman kaybetmenin yersiz olduğunu belirten Büyüközer, yapılan çalışmaların semeresini ortaya çıkaracak ameller işlemenin gerekliliğini vurguladı.

Helâl Lokmanın Mânevî Hayata Etkisi

            Konferans, İLKSEÇ Vakfı Başkanı ve Kocatepe Camii İmam-Hatibi Ali Ulvi Uzunlar’ın konuşmalarıyla devam etti. Programın hayırlara vesile olmasını dileyerek sözlerine başlayan Uzunlar, “Zihnin en iyi çalıştığı zaman midenin boş olduğu andır.” dedi. Bu bağlamda Efendimiz (s.a.v.)’in, “Âdemoğlu karnından daha kötü bir kap doldurmamıştır. Âdemoğluna belini doğrultacak birkaç lokma yeter. Fakat bundan fazla yeme ihtiyacı duyar ise, midesini üçe bölsün; üçte birini yemek, üçte birini su, üçte birini de nefesine ayırsın.” hadîs-i şerîfini hatırlattı.

            “Maddî alemimiz olan bedenimizin gelişmesi veya zaafa uğraması da midemizden başlıyor.” diyen Uzunlar, maddî alem olan bedenin merkezinin mide olduğunu ve midesi sağlıklı olmayan insanda başka problemlerin baş gösterebileceğini ifade etti. Yenilen her lokmanın vücudun diğer azalarına da sirayet ettiğini belitti. “Bir insan helâl yiyorsa mânevî hayatının merkezi olan kalbini tenvîr eder (nurlandırır) diyen Uzunlar, mideye inen helâl lokmanın her organı etkilediği gibi mânevîyatın merkezi olan kalbi de etkilediğini söyledi.

            Bakara sûresinde geçen, “Ey insanlar! Yeryüzünde bulunanların helâl ve tayyib olanlarından yeyin, şeytanın adımlarına uymayın; zira şeytan sizin açık bir düşmanınızdır.” (Bakara 168) ayetini hatırlatan Uzunlar, midesini haramla dolduran insanı, şeytanın istediği yöne çekebileceğini belirtti.

            Hz. Ömer (r.a.)’in, “Duânın ve tesbihin, zikri ve kabulü ancak haramlardan ve şüpheli şeylerden sakınmaya bağlıdır.” dediğini aktardı. Ayrıca Efendimiz (s.a.v.)’in, “Öyle devir gelecek ki, insanoğlu, aldığı şeyin helâlden mi, haramdan mı olduğuna hiç aldırmayacak. Böylelerinin hiçbir duâsı kabul edilmez.” sözünü de dile getiren Uzunlar, helâl lokmanın ne derece önemli olduğu vurguladı.

GİMDES Denetleme Kurulu Başkanı Mahmut Celal Terzi tarafından yapılan iftar akabindeki duâ ile program neticelendi.

About Admin

Check Also

GİMDES GÖNÜLLÜ 7. HELAL YAŞAMDA GENÇLİK KONFERANSI 18 ŞUBATTA!

GİMDES GÖNÜLLÜ 7. HELAL YAŞAMDA GENÇLİK KONFERANSI 18 ŞUBATTA! GİMDES Gönüllülerinin Helal ve Tayyib yaşam …