Soru 1: Bakara suresi 168. Ayette neden Yaratıcı “halelen” ile iktifa etmeyip “tayyiben” kelimesini de eklemiştir? Tayyib gıda ne demektir?
Cevap: Helal ve haram kelimeleri gıdaların manevi durumlarıyla ilgilenirken, Tayyib kelimesi ise maddi durumlarıyla ilgilen5ir. Şöyle ki: mesela hijyenik, temiz, necaset yemeyip temiz gıdalarla beslenen vs. bir domuz yine helal olmaz haramdır (bkz: maide 3). Yine temiz, sağlıklı bir kuzu besmele çekilmeden kesilirse haram olur(bknz: enam 118). Bu iki durumda da zahiren temiz ve sağlıklı olan hayvanların haram olması maddi sebeplerle değil ancak emr-i İlahiye bağlı olarak yani manevi durum ile açıklanır ve haram denilir. Fakat bir kuzu besmele ile kesildiği halde, pis bir ortamda ve sağlıksız şartlarda parçalarına ayrılmış ise buna haram denilmeyip “Tayyib” değildir denilir. Tayyib kelimesi; temiz, sağlıklı, hoş, güvenilir gibi manalara gelir. Demek Yaratıcımız sadece helal olanları değil, aynı zamanda sağlıklı ve temiz olan şeyleri tüketmemizi emrediyor.
Soru 2: Bakara Sûresi 168. âyetteki “ey müslümanlar”… manasında “ya eyyühel Müslim’in” yerine ey insanlar manasına gelen “ya eyyühen nas” denilmiş. Sebebi nedir?
Cevap: Kur’an-ı Kerim’in muhatabı sadece Müslümanlar değil tüm insanlardır. Bugün 2,5 milyar ümmet var zannediliyor. Yanlıştır. 7 milyar ümmet vardır. Fakat O’nun ümmetinden olduğu halde O’na ümmet olamayanlar mevcuttur. Dolayısıyla helal ve temiz gıdaları tüm insanlık tercih etmelidir. Çünkü vücudumuzu Yaratan, onun ihtiyacını ve kullanma kılavuzunu en iyi bilendir. Bugün sağlıklı olduğu için helal sertifikalı ürünleri tercih eden birçok Yahudi, Hristiyan ve gayr-i Müslim insanları duyuyor ve biliyoruz. Demek helal sertifika sadece Müslümanlara değil tüm insanlığa faydalı oluyor ve olmalıdır.
Kaynak: http://www.gazetevahdet.com/kuranda-helal-gida-7176h.htm